João Viana

  • João Viana
© courtesy Berlinale 2018
Film director, Producer, Screenwriter, Associate producer
Principal country concerned : Column : Cinema/tv

Portuguese Film director, screnwriter and film producer, born in Angola.

Born on 24 September 1966 in Huambo, Angola. He first studied law at the University of Coimbra in Portugal and then film in Porto. He has worked in the areas of production, sound, storyboard, directing and screenwriting. His short film A PISCINA, which he co-directed with Iana Viana, screened at the Venice Film Festival in 2004 and is the most-awarded Portuguese short film ever. His second short ALFAMA has already screened at over 50 festivals and has won 10 prizes. A BATALHA DE TABATÔ (2013) is his first feature length film.

Filmography
2004 · A Piscina (The Swimming Pool); 15 min., co-directed by Iana Viana
2009 · Alfama; 15 min.
2013 · A batalha de Tabatô (The Battle of Tabatô); 80 min., (World Premiere: Berlinale, Forum)
2013 · Tabatô; 13 min., (World Premiere: Berlinale, Berlinale Shorts)
2018 Our Madness, 90 min, (World Premiere: Berlinale, Forum)
2018 · Madness; 13 min., (World Premiere: Berlinale, Berlinale Shorts)

Source : Bio- & filmography as of Berlinale 2018
www.berlinale.de/en/archiv/jahresarchive/2018/02_programm_2018/02_Filmdatenblatt_2018_201812505.php

_____________

DE
Geboren am 24. November 1966 in Huambo, Angola. Er studierte zunächst Jura an der Universität von Coimbra und anschließend Film in Porto, Portugal. Er arbeitet in den Bereichen Produktion, Ton, Storyboard, Regie und Drehbuch.
Sein Kurzfilm A PISCINA, den er gemeinsam mit Iana Viana drehte, lief 2004 in Venedig und ist der meist ausgezeichnete portugiesische Kurzfilm. Sein zweiter Kurzfilm ALFAMA lief bereits auf über 50 Festivals und wurde mit zehn Preisen ausgezeichnet. A BATALHA DE TABATÔ (2013) ist sein erster Langfilm.

FILMOGRAFIE
2004 · A Piscina (The Swimming Pool), 15 Min.
Co-Regie: Iana Viana
2010 · Alfama, 15 Min, Ficcion.
2013 · A Batalha de Tabatô (The Battle of Tabatô), 80 min, (Berlinale, Forum)
2013 · Tabatô; 13 min., (Berlinale Shorts)
2018 Our Madness, 90 min, (Berlinale, Forum)
2018 · Madness; 13 min., (Berlinale Shorts)

Source / Quelle:
Stand Bio- & Filmografie: Berlinale 2018
www.berlinale.de/external/de/filmarchiv/doku_pdf/20131418.pdf
https://www.berlinale.de/de/archiv/jahresarchive/2018/02_programm_2018/02_Filmdatenblatt_2018_201812505.php

_____________

AR

بذة عن المخرج

عمل جواو فيانا في جميع مجالات صناعة الفيلم من إنتاج وإخراج وكتابة سيناريو وهندسة صوت، بالإضافة إلى عمله في مجال اللوح القصصي (أو storyboarding) وتعاوناته الفنية مع العديد من المخرجين من أمثال جان كلود بييت وسيزار مونتيرو ومانويل دي أوليفيرا وويرنر سكروتر. بدأ فيانا مسيرته الإخراجية في عام 2004 مع "A Piscina"، الذي عُرض ضمن مسابقة مهرجان البندقية السينمائي الدولي، وهو الفيلم البرتغالي القصير الذي حاز حينها على أكبر عدد من الجوائز على الإطلاق. في عام 2009، سوف يتزامن صدور فيلمه التالي "Alfama"، مع إطلاقه لشركة إنتاج خاصة به تُدعى Papaveronoir Films. صدر له مؤخراً فيلم روائي
طويل بعنوان "The Battle of Tabato" مرفق مع فيلم قصير آخر بعنوان "Tabato"، فاز عنهما بجوائز مختلفة ضمن مهرجان برلين السينمائي الدولي في عام

Source:
www.dohafilminstitute.com/ar/financing/projects/grants/our-madness

Organizations

1 files

Articles

4 files

Files

1 files

Watch video

A Batalha de Tabatô

(Video)

Partners

  • Arterial network
  • Media, Sports and Entertainment Group (MSE)
  • Gens de la Caraïbe
  • Groupe 30 Afrique
  • Alliance Française VANUATU
  • PACIFIC ARTS ALLIANCE
  • FURTHER ARTS
  • Zimbabwe : Culture Fund Of Zimbabwe Trust
  • RDC : Groupe TACCEMS
  • Rwanda : Positive Production
  • Togo : Kadam Kadam
  • Niger : ONG Culture Art Humanité
  • Collectif 2004 Images
  • Africultures Burkina-Faso
  • Bénincultures / Editions Plurielles
  • Africiné
  • Afrilivres

With the support of